kanoslalom
Bij kanoslalom is het de bedoeling om een parcours in een kano zo snel mogelijk af te leggen. Het parcours wordt aangegeven door paaltjes die boven het water hangen. Bij een wedstrijd zijn het ongeveer twintig poortjes waar je doorheen moet varen. Wanneer je begint doe je daar ongeveer drie a vier minuten over maar wanneer je heel goed bent doe je het in ongeveer anderhalve minuut.
Het gaat dus om de behendigheid die je met de kano hebt. Dus snel draaien en ervoor zorgen dat de boot niet stil komt te liggen. Hoe meer je oefent des te beter je daarin wordt. Kanoslalom kun je doen op stilstaand water maar ook op stromend water of zelf op wildwater.
In Alphen aan den Rijn hebben we een parcours op stilstaand water, Soms wordt de pomp aangezet en gaat het stromen. Om het nog spannender te maken gaan we een paar keer per jaar naar een rivier met eenvoudig wildwater. Wanneer je begint met wildwater varen oefen je eerst hoe je op wildwater moet varen. In Nederland hebben we eenvoudig wildwater waarmee je dat goed kunt oefenen. Dat is leuk want wildwater beweegt, het is een soort lopende band waar je op- of afvaart. Soms is het een soort glijbaan waar je van afvaart (zoals in de afbeelding hieronder).
kanoslalom bij onze vereniging
In Alphen hebben we voor de jeugd een keer per twee weken een slalomtraining voor de jeugd. Dat doen we samen met de kanovereniging uit Woerden. De training is op zondag. In groepjes van ongeveer vijf personen leer je in je eigen tempo slalom varen. Er zijn kinderen van 9 jaar tot 20 dus je vaart met mensen die ongeveer net zo oud zijn als jij. Tijdens de les oefen je bijvoorbeeld hoe je rechuit moet varen in een slalomkano, of je oefent hoe je door een aantal poortje kunt varen zonder ze aan te raken. De training is een afwisseling tussen ontspanning, oefenen en spelvormen. Daarnaast is het ook gewoon erg gezellig om mee toe doen. Kom vooral een keer kijken en meedoen wanneer het je leuk lijkt om te doen.
Hieronder een video van Kanovereniging Wyrda uit Woerden met kanoën op eenvoudig wildwater. Daaronder een video met het echte werk voor de liefhebbers.