Met best een grote groep, 12 man en vrouw, vertrokken we bij het huis van Martin voor een tocht door de Horsten: een mooi gebied tussen Voorschoten en Wassenaar.

Martin vaart al een jaar of veertig in dit gebied, maar ineens was er bij de Horsten zelf een boord verschenen: stiltegebied ook voor kano’s. Vanzelfsprekend gold dat niet voor ons. Er hing niet alleen een bord, maar ook wat hekwerk aan de brug. Theo was zo vriendelijk het even omhoog te houden.
Het gerucht gaat dat de afsluiting er is omdat ZKH  Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg hier graag jaagt. Het is niet zeker of dit nieuws of nepnieuws is.

De bruggetjes in het gebied waren niet overal even hoog. In een Canadees moet je af en toe even op de bodem gaan liggen, zoals Hans hier demonstreert. Hoewel de foto vrolijk lijkt zitten er tocht een paar lugubere details in. Als je goed kijkt zie je op het bruggetje een paar hoofden liggen. Zijn er koppensnellers in de Horsten actief? Zou het gebied daarom afgesloten zijn?

luguber

In het gebied zijn prima plekken om even uit te rusten. De kano’s worden altijd een beetje slordig neergelegd. Had beter gekund.

Een deel van de groep heeft een plekje op de bank veroverd. De rest moet op de grond zitten. Een natuurlijke selectie. De ouderen mogen op de bank.

We kijken met z’n allen naar het landschap voor ons.

En varen weer onder de bruggetjes door terug.

Fokko spreekt met de koeien. Het lijkt mij een interessant gesprek.

Ook bij de Horsten hou je de vooruitgang niet tegen. Niet al te ver van het huis van Martin varen we over en langs de bouwput van de N434 (de Rijnlandroute, weg tussen de A4 en de A44).

Het was een leuk tochtje om weer eens uit te waaien in een mooie omgeving na al de dagen regen ,die we gehad hebben. Ook leuk om met zo’n grote groep te varen: Herman, Marianne, Fokko, Aad, Theo, Wim, Hans, Hanneke, Marijke Harald,  Jan & tochtleider Martin.

Wil je meer over de geschiedenis van dit gebied lezen? Ga dan naar de website van het gebied.