Het laatste weekend van maart was de laatste mogelijkheid van dit seizoen om op de Swalm te varen. En het was schitterend weer: 15 graden en de hele dag zon. Zondag hebben we de Swalm bevaren en zaterdag de Niers.

De Niers op het Nederlandse traject, dat ongeveer 12 km lang is. De Niers is een redelijk snel stromende rivier zonder barrières.

Vlak voor de Niers in de Maas komt, stroomt hij door Gennep, een leuk stadje met een antiek stadhuis.

Gennep heeft ook een mooi museum, waar de lokale stadsarcheoloog ons rondleidde. In het museum is ook veel aandacht voor het teloor gegane Duitse Lijntje, een spoorverbinding tussen Boxtel en Wesel, dat door Gennep liep.

Aan het eind werden we verrast door een blaatconcert van een kudde schapen.

Overnachten in een trekkershut in Swalmen en heerlijk gegeten in een naburig café. Op zondag de Swalm af. De Swalm is een 23 km lang snelstromend, van het begin tot het eind meanderend riviertje door en langs bossen.

Bevers en stormen zorgden ervoor dat er de eerste 5 kilometer zo’n beetje elke 50 meter een boom over het water lag.

Na 10 overdragingen besloten we om met de kano’s door het bos te wandelen en verderop weer te water te gaan. Een actie die veel bekijks van wandelaars trok.

De Swalm is een afwisselende rivier die uiteindelijk uitkomt in de dode arm van de Maas.

De Niers mag het hele jaar worden bevaren. De Swalm alleen in het winterseizoen. Je hoeft geen vergunning aan te vragen.