Elke winter neem ik mij weer voor te blijven doorvaren. Dat bleek de afgelopen jaren makkelijker gezegd als gedaan. Op zondag 25 november hadden we een leuke tocht vanaf de kanovereniging op het programma staan. Het rondje Aarkanaal, Drecht, Oude Wetering, Braassem, Leidse vaart en het laatste stukje weer over het Aarkanaal. Hans, Hanneke, Theo, Aat en Evert trotseerden het koude weer (graad of 4) en vertrokken rond 09:30 uur vanaf het clubhuis. Gezien de windverwachting (NO kracht 2-4) hadden we ervoor gekozen om het rondje tegen de klok in te varen. Het “saaie” Aarkanaal voeren we vlot af, waarna we onze tocht vervolgden op het mooie water van de Drecht. Koffie bij Maarten zat er niet in aangezien hij weg zou zijn (wel enige twijfel bij de deelnemers gezien het feit de de auto gewoon bij het huis stond toen we passeerden). Noodgedwongen dus een eerste koffiepauze langs de Drecht. We hielden het kort gezien de temperatuur en de wind.

Snel werd het duidelijk dat we, indien mogelijk, toch wel graag een tweede pauze in een lekker verwarmd café of restaurant zouden willen. Misschien in Oude Wetering of Roelofarendsveen. Het tweede stuk op de Drecht was mooi en niet koud. Eenmaal in beweging en voor de wind ging het crescendo. Op de Wetering had Theo al snel aanspraak bij huiswaarts kerende kerkgangers, echter een passende gelegenheid om koffie te drinken kwam niet naar boven. Evert liet het er niet bij zitten en deed ook een poging. Bij de jachthavens die we zouden passeren was een cafe-restaurant, maar of deze open zou zijn was bij onze voorbijganger onbekend. Bij de eerste jachthaven was alles gesloten. Na snel overleg besloten om toch nog even bij de volgende jachthaven te kijken, en aldaar  was restaurant “Plantage 87” geopend.  Uitstappen ging redelijk makkelijk, en de boten werden in het gras te ruste gelegd. Koude ledematen waren toe aan iets warms. Het restaurant inkijkend rees bij ons de vraag of deze gelegenheid wel zat te wachten op een paar verkleumde en in neopreen/droogpak gehulde gasten. Gelukkig werden we snel gastvrij onthaald en konden we plaatsnemen aan de bar. Lekker opwarmen en genieten van een bakkie koffie of warme chocolademelk. Besproken werd de Braassem dwars over te steken met een koers 130. Opgewarmd en wel begaven we ons weer naar de boten en stapten we één voor één in. De hulpvaardigheid van Hans werd afgestraft met een glijpartij en een gedeeltelijk nat pak. Zijn laarzen stonden vol water en werden geleegd. Hans gaf aan dat het weliswaar niet comfortabel was, maar we wat hem betreft onze weg konden vervolgen. We bleken met de koers goed gemikt te hebben en waren in een minuut of 20 bij de Leidse vaart. Daarna begon de “thuiswedstrijd” op voor een ieder weer bekend water.
Iets voor 14:30 uur waren we terug na een peddeltochtje van ongeveer 26 km.