Het wordt blijkbaar de warmste 2e paasdag sinds de metingen zijn begonnen als wij met een select gezelschap van slechts vijf personen richting de bollenvelden gaan om ons te vergapen aan dit wonderschone spektakel van kleur en geur. Onder leiding van Hans en Hanneke in hun witte open kano van het beroemde merk Wenona stappen we onder de rook van Schiphol in bij de Ringvaart en varen over spiegelglad water richting Lisse.

Rechtsaf, iets verder door, linksaf bij de splitsing en aan het einde bij die boom langs dat mooie doorkijkje je neus achterna. Zo gaat het ongeveer. U begrijpt, we hebben geen haast en de eerste stop bij een oer-Hollandse molen bevestigt dit alleen maar. Huisgemaakte cake van Hanneke met advocaat en chocolade brengt ons helemaal in paassfeer. De zon doet de rest. Iets verderop liggen, zoals beloofd, de bollenvelden. Natuurlijk ken je het maar het blijft bijzonder. Dat we niet de enige zijn die er zo over denken bewijst de enorme belangstelling van mensen vanuit de hele wereld die hier rondlopen en het met eigen ogen willen zien. Wat een drukte op de wegen hier. Fietsers, motoren auto’s, campers en bussen.

Zelfs een helikopter kun je huren voor als je het vanuit de lucht wilt zien. We varen door. Bij het Mallegat rechtsaf de Trekvaart op richting Haarlem. Dit was eens de snelweg Amsterdam-Rotterdam. Vrijwel alle transport ging namelijk, nog niet eens zo heel lang geleden, over het water. Nu liggen er woonboten en kom je er af en toe een sloepje tegen. We volgen dit historische water een aantal kilometers. Van het oude jaagpad is niet veel meer over. Bomen en bebouwing maken het nu onmogelijk om nog met een trekschuit te varen. Ik kijk naar de andere oever en daar snelt om de tien minuten een trein voorbij. Zo gaat dat en tussendoor het ene na het andere bollenveld. Duizenden tulpen moeten het zijn op al die kleurige percelen. Ik bedenk dat je nu een bos tulpen koopt voor een paar euro, maar dat is ook wel eens anders geweest. We slaan rechtsaf bij een plek waar een paar honderd campers langs de weg staan. De kentekenplaten van deze paleisjes op wielen bevestigen dat de we in wereldberoemd gebied varen. Na een korte plaspauze in een weiland, ik zal u de details besparen maar het was nodig, meren we af op toplocatie ‘De Keukenhof‘ waar we een grappige attractie zijn voor alle bezoekers daar.

We worden uitgebreid op de foto gezet. Ja, als je hier op de kant gaat zitten met wat kano’s, aardbeien eet en ondertussen aan je kleur werkt moet je niet moeilijk doen over fotograferende Japanners die zelfs hun iPhone door de heg duwen om maar het mooiste plaatjes te kunnen schieten.

De Hollandse wolkenlucht erboven en je gaat viral. Ach we zijn het gewend want wij weten natuurlijk allang hoe mooi de wereld eruit ziet vanuit je  kano. Kortom, een meer dan geslaagde dag en met deze editie van de inmiddels klassieke bollentocht. Volgende keer iedereen mee en minstens 12 deelnemers graag zodat de trailer vol ligt.

Henk Snaterse


De beste stuurlui zitten aan wal


Is dit nou het Droste-effect?


Dat is toch anders.