Foto Roman Boed (Galgewater)

Elk jaar minstens 1 keer een Leidse Grachtentocht. Dat is traditie, dus we doen er maar vast een in april. Altijd leuk, want Leiden is wel een mooie stad om doorheen te varen. En, verrassing, deze keer niet georganiseerd door onze “ras leienaar” Herman, maar door Martin. Onderweg vertelt Herman overigens, dat hij in Zoeterwoude is geboren, maar net dat stukje (Cronensteijn) is jaren geleden geannexeerd door Leiden. Maar dit terzijde. En Martin heeft een orginele start- en finishlocatie bedacht, namelijk de Dobbewetering in de wijk Stevenshof. Daar vandaan gestart, na honderd meter zitten we al op de Oude Rijn en gaat het richting centrum. Onder de spoorbruggen door en spoedig komt de molen (van Rembrandt ?) al in zicht. Vlak ervoor naar stuurboord de Witte Singel op. Daar staat een bronzen buste van onze grote schilder. Aan bakboord een heus kanon, maar we laten ons niet afschrikken en varen door langs de Hortus Botanicus. Deze ligt er om deze tijd van het jaar fantastisch bij. Ik denk bij mezelf: In de Hortus is het misschien leuker. Alsof Martin mijn gedachten kan lezen, we varen een klein grachtje in, naar links net voorbij de sterrenwacht.

Even diep bukken, wat over elkaars kajaks leunen en we varen in de 5 de Binnenvestgracht. Links weer de Hortus, dan onder het P.J. Vethgebouw door en langs het Hortus café Clusius. Ter hoogte van het Paterstraatje ligt een balk in het water, maar die geeft geen problemen.

Via de Doelengracht belanden we in de Groenhazengracht en vervolgens in het Rapenburg. Die varen we af, onderweg genietend van de mooie geveltjes. Een enkele toerist wil ons op de foto zetten. Dan komt burgemeester Van der Werf in het zicht en is het tijd voor een lunchpauze.


Gezeten aan zijn voeten eten we onze boterhammetjes en krijgen de nieuwelingen onder ons de geschiedenissen te horen van de heer Van der Werf, van het kruitschip en van Professor Kamerlingh Onnes. Voorwaar een leerzame tocht. Maar we moeten weer door, via een lange tunnel onder de Hogewoerd komen we in de Nieuwe Rijn en varen we richting de Koornbeurs. Het is inmiddels een uur of één en dat komt goed uit, want het vaarwater is net om 12 uur weer vrijgegeven.

We varen intussen wel door een plastic soep van bierbekers e.d. Koningsdag/nacht is kennelijk uitbundig gevierd hier in Leiden. Het water heet hier vervolgens Stille Rijn en mondt uit in het Galgewater. Wij bewonderen de bruine vloot van Leiden. Het plan is nu om het centrum voor gezien te houden en een rondje Stevenshof te doen. We varen dus Oude Rijn af tot aan de Veenwetering, die varen we in tot aan het aquaduct in aanbouw van de nieuwe Rijnlandroute. Uiteraard krijgen we een uitgebreide toelichting van onze “anti Rijnlandroute” actievoerder Martin. Was het de hele dag nagenoeg droog, nu begint het toe wat steviger te druppelen. We varen nu evenwijdig aan de Rijnlandroute in zuid-oostelijke richting en belanden bij Martins huis. We gaan uit de boten en hij trakteert ons op koffie met koek. Onze dag kan niet meer stuk. Maar we moeten verder en nu voor de laatste etappe, naar de auto. Daar, aan de Dobbedreef bij de Rijndijk laden we weer op. Nog een oponthoudje door een schadegevalletje en dan rijden we terug. Al met al een mooie tocht.

Jaap Kok

foto’s: Martin Kroon en Jan Uitenbroek