Het Coronavirus maakt een gewone trektocht in Nederland of het buitenland bijna niet mogelijk. Wim en Ries hadden daarom een plek op de Reidplûm ine Earnewald gereserveerd. Het was best een forse groep, een man of 10. Het bijzondere was dat Ina ook een aantal dagen mee heeft kunnen kanoën. Vanuit deze natuurcamping hebben we een zestal tochten gemaakt. Na de tenten opgezet te hebben beginnen we met uitrusten.

Vlak bij, bij het huisje op de achtergrond op de foto, was een ooievaarsnest met een tweetal jonge. Op sommige tenten kwam de ooievaarspoep terecht. Een echte natuurcamping dus.

In de middag nog een wandeling door de Alde Feanen vlak achter onze camping.

Zondag, de eerste tocht bij de Alde Feanen

Op zondag was de eerste tocht in de omgeving van de camping. Het weer was niet slecht, weinig regen en genoeg wind, alleen de temperatuur viel een beetje tegen. Hieronder een foto van de Alde Feanen

Maandag, de tweede tocht in Baard


Het dreigde te gaan regenen en het was koud. Dus iedereen zo snel mogelijk de boot in. Vanuit Baard was een kanoroute uitgezet. De route was inderdaad uitgezet met mooie bordjes, maar het onderhoud was vergeten. Dus naar een paar honderd meter liepen we vast op een dichtgegroeide sloot.

Door de kanoleiders, die voor geen gat te vangen zijn, laat staan voor een dichtgegroeide sloot, werd snel een andere route uitgezet. Die tocht Baard 2.0 was moeite, maar wel een hoog kluungehalte had. Dus goed voor onze in- en uitstapvaardigheden.

Zolang je tussen het riet voer had je niet veel last van de wind, maar in het barre, open landschap van Friesland was op deze dag een pauze nogal winderig.

Daarom heb ik nog maar een filmpje toegevoegd. Wij schuilend achter een vervallen caravan. Vergeet niet het geluid aan te zetten.

Het hoogtepunt van de dag was natuurlijk het bezoek aan Jorwerd. Wereldberoemd geworden door het boek van Geert Mak: Hoe God verdween uit Jorwerd. Wij hadden natuurlijk wel wat toeristen verwacht, zoals in Venetië, maar ik denk dat hier ook de coronacrisis heeft toegeslagen.

Jorwerd heeft wel een grote kerk voor 325 inwoners.


Door Udo Ockema – Eigen werk, CC BY 3.0, Koppeling

De derde dag voeren we in Franeker en omgeving.

Eerst langs het bolwerk van Franeker en later de stad in.

Langs het Korendragershuisje

en het Raadhuis uit 1591

Door het groot aantal monumenten moeten we kiezen. We laten dus de foto’s van het Planetarium en de Action maar zitten.

Die dag hebben we een groot stuk over het platteland gevaren met genoeg riet om ons tegen de wind te beschermen. De pauze hebben we gehouden in Tzum, dat in 600 voor Christus al bewoond was. Dat had ik ook niet verwacht

Het tweede deel komt in de Nieuwsbrief van augustus.