door: Fokko Dam

Op zondag 20 juni was het weer vroeg uit de veren… Evert, Hans en Hanneke, Maarten, Aat en Fokko. Om half negen vertrokken we van de club naar Ouwerkerk. Dat ligt aan de het grootste natuurpark van Nederland, de Oosterschelde. Daar naast de camping ligt een parkeerplaats en aan de zeekant van de dijk een mooi strandje. Wel met scherpe oesters…dus oppassen met je voeten en boten. 

De camping ligt naast het Watersnoodmuseum, Vorig jaar stonden we tijdens de zeeweek op deze camping en zijn we naar het museum geweest. Ook een aanrader. 

De koers was eerst richting de grote zendmast van Goes en vervolgens richting Wemeldinge. Dus langs Tholen. Met de stroming wat mee en wat van zij en de wind tegen en van zij ging het lekker met een windkracht 3 richting de overkant van de Oosterschelde. 

Aan de buitenkant langs de boeien peddelen we rustig naast de grote vrachtschepen en zeilboten. Die laatsten wilden wel geregeld eens buiten de vaargeul zitten. Dus in ons vaarwater en was het even oppassen. Ook omdat men de fok er op hadden staan en het grootzeil overdwars…dus het zicht werd voor hun wel wat belemmerd. Samen met de deining van de golven en het beuken van de boot door die golven maken het toch altijd een afwisselende ervaring.

Ongeschonden en zonder pauze bereikten wij ons doel; het strandje bij Wemeldinge. Dus daar konden we weer op krachten komen en onszelf voeden. Maarten en Hans trakteerden op gevulde koeken en cake….dus lekker wat calorietjes. Wemeldinge is een leuk dorp met een oude sluis. Nu ligt er buitenom Wemeldinge een groot kanaal (Kanaal door Zuid-Beveland) die de Oosterschelde met de Westerschelde verbind en de route richting Antwerpen is. 

Nog even de benen strekken voordat we met aflopend tij de strijd weer aan konden. De wind was toegenomen naar een lekkere windkracht 4. En natuurlijk gedraaid, dus weer gezond tegen. En de zon was er ook al weer meer doorgekomen. Dus lekker vermoeid op het eind nog even wat reddingen uitgevoerd. Het zoute water is toch altijd wat schoner dan het zoet water. De temperatuur was ook goed, een lekkere 18 graden. Het is altijd goed om juist als je vermoeid bent die reddingen uit te gaan voeren….want het gaat vaak mis als je vermoeid bent en niet meer snel genoeg de lage steun paraat hebt. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helaas geen zeehonden of bultruggen of iets dergelijks…Eenmaal de boten weer opgeladen was het gelukkig niet druk op de weg,…dus eenmaal weer op pad waren we ook spoedig weer thuis. 

Alom een geslaagde dag.