Korte tocht eindigt in een waterballet
door: Frank Volkers – juli 2021

Op zondag 25 juli kwam een vijftal vroege vogels bij elkaar om een korte tocht te varen. Gekozen werd voor een rondje Langeraar, een klein tochtje ook al bekend bij uw correspondent.

Het was redelijk weer en van te voren hadden we wel gecheckt of er gekke dingen met het weer gingen gebeuren. We werden echter alweer in de steek gelaten door de weergoden en vooral ook door de voorspellers van het weer.

Het was rustig op het kanaal, de roeiers waren er weliswaar ook vroeg bij, maar plezierbootjes waren er zeker niet. Er zijn veel futen dit jaar. De omstandigheden zijn kennelijk goed voor ze, want we kwamen nog een moeder met maar liefst drie kleintjes op de rug tegen.

Bij de sluis van Papenveer moest de jongste bediende (lees: ik) de sluis dan ook maar eens bedienen. Het bootje werd door de mede-vaarders meegenomen en ik mocht aan de deuren en de schuiven gaan hangen. Het lukte allemaal prima. 

sluis papenveer

Daarna een rondje over de Plassen van Langeraar. Tijdens de tocht werden meteen even wat routebordjes gecheckt. Die bleken allemaal dik in orde. Midden in de Plassen is een bruggetje en bij het bruggetje is ook een aanlegplek en een picknicktafel. Tijd voor pauze, een pauze die stilte voor de storm bleek te zijn. 

Nadat we weer waren vertrokken, trok de wind aan en kregen we een enorme regenbui op het hoofd, waarbij ook de nodige klappen onweer vielen.  Varen op open water met onweer is nooit leuk.  We vluchtten snel naar de oever en zochten onze toevlucht tegen de rietkragen en later nog onder de bomen in een zijslootje van de plas.  De bui duurde voor het gevoel vrij lang, misschien wel een half uur tot 45 minuten.

Uiteindelijk werd het droog en gingen we door naar de overdraagplaats aan de Smidskade en verder via het kanaal weer terug naar de vereniging. 

Les geleerd en notitie voor mezelf: Beter ga je toch een setje droge kleren meenemen als je gaat varen.