Een week of wat geleden heb ik  met een kajak de groene kanoroute van Natuurmonumenten in de Nieuwkoopse Plassen gevaren. Ik had me van te voren ingelezen over de route en dat was maar goed ook want ik kon niet alle routebordjes vinden. Was het mijn zonnebril, had ik gewoon niet goed gekeken of waren er inderdaad bordjes niet op de plek waar ze hoorden? Of waren ze misschien opgeslokt door het oprukkende riet?

Tijd voor onderzoek en een  coronaproof vrijwilligersprojectje. Ik schreef een mailtje naar de boswachter met het voorstel de groene kanoroute op te frissen in het kader van mijn vrijwilligerswerk. Dat bleek een goed idee. In de werkschuur lag een al stapeltje nieuwe bordjes met groene kano’s erop, klaar om op te hangen op diverse plekken.

In de afgelopen weken zijn 13 nieuwe bordjes opgehangen langs de route. De oude bordjes van de groene route zijn grotendeels verwijderd en de nummering klopt nu weer met de informatie op de website. In de toekomst is zeker ruimte voor verdere verbetering, ik vind eerlijk gezegd de bebording nog wat aan de krappe kant. 

De groene route is een leuke tocht van 11 kilometer met voor de kanoër van alles wat. Als je er een héén en weertje over de Grote Wetering aan vastplakt,  kom je iets boven de 22 kilometer uit. 

Leden van AKV kunnen de route oppikken bij het overdraagpunt aan de Ziendeweg en dan links de Oude Vaart op. 

De officiële route begint bij de kanoverhuur bij Hotel Zuideinde.  Vanaf de kanoverhuur ga je  de Zuideinderplas op, onder het Meijepad door en  links aanhouden door de Gemeentevaart.  Aan het eind van de vaart ga je rechts een klein stukje de Noordeinderplas op en meteen weer rechts in zuidelijke richting. Nadat je de Kleine Polder bent overgestoken kom je slootjes, open water en een handbediende stuw tegen. Een heel smal gangetje langs de stuw is een uitdagend alternatief. Verder gaat de route een flink stuk over de Meije, ongeveer vanaf Pietje Potlood tot aan de Oude Vaart. Deze Oude Vaart vaar je in een streep af  terug naar het startpunt.

De volledige route met beschrijving en kaartje is te vinden op de website van Natuurmonumenten.