Waren we in 2020 nog genoodzaakt om dagtochten vanaf een vaste standplaats te maken, in 2021 konden we weer van plek naar plek varen.

We vertrokken met 7 deelnemers, waaronder onze nieuweling Gerard, die voor het eerst op trektocht ging, op woensdag middag 25 augustus naar ons vertrekpunt, kanovereniging Argonauten in de Rijp. We hadden de code voor de sleutelkluis gekregen en konden gebruik maken van de kleedkamers en het sanitair. Een mooi clubhuis met een strook gras aan het water waar precies genoeg plek was voor onze tentjes.


Omdat het weer niet denderend zou zijn, met regen en veel wind, hebben we zoveel mogelijk kleinere watertjes uitgezocht en waterplassen en grote kanalen gemeden. Er zijn weinig campings in het gebied waar we wilden varen en 2 campings die we op het oog hadden aan het Markermeer bleken inmiddels definitief gesloten voor kampeerders. Het kostte moeite om op dagafstand een camping te vinden en de dagafstanden zijn daardoor relatief lang uitgevallen: 24 km, 17 km, 23 km en 17 km. En we moesten afzien van het ‘aanraken van het Markermeer’ en hebben we het rondje Bergen toegevoegd.

Donderdag na 1km varen, hebben we overgedragen van de Beemsterringvaart naar de Eilandspolder. Er was veel wind en af en toe een regenbui. Bij Schermerhorn de overgedragen naar de Schermerringvaart en verder langs Ursem naar Rustenburg. Via de Ringvaart van de Heerhugowaard en de Hoornse vaart naar de binnenstad van Alkmaar. Hier was een grote kermis aan de gang met enkele reusachtige draaimolens. Na wat zigzaggen door de vaarten in Alkmaar, kwamen we bij ons eindpunt aan, tegenover Hogeschool Inholland. Camping Alkmaar ligt op 300 kanokar meter afstand. ’s Avonds sloot Herman zich bij ons aan voor 2 dagen en de volgende dag ook Martin voor 1 dag.

Dag 2 betrof een dagtocht ‘Rondje Bergen’ vanaf camping Alkmaar. Een relaxte tocht van 17km door vaarten en slootjes, met aan het eind weer langs de kermis.

’s Avonds hebben we gedineerd bij het Aziatische restaurant Dynasty naast de Vomar.

Dag 3 voer ons langs de Hoornse Vaart terug en we slaan linksaf naar het Kanaal Almaar Kolhorn. Op de kruising werd ons verboden om koffiepauze te houden. Zonder koffie en met windkracht 4 pal tegen ploeterden we verder en kwamen we gelukkig 2 km verder een mooie uitstapplek tegen. Daarna was het nog maar een klein stukje naar de Sluis Broek op Langedijk, waar we werden geschut en we het Rijk der Duizend Eilanden binnen gingen. Ik wist niet dat dit gebied zo mooi is.

Bij Noord-Scharwoude verlieten we de polder bij de overdraagplaats aan het Kanaal Alkmaar Kolhorn. We zaten net aan koffie toen een groep roeiers met 2 grote roeiboten hier overdroegen.

Ook bij de Roskamsluis werden we geschut. Na 5 km peddelen door de Niedorpervaart kwamen we aan bij onze bestemming, Camping De Vishoek. Er was echter geen uitstapplek, alleen een klein visvlondertje van nog geen meter breed met behoorlijk diep water er voor. Uitstappen zou alleen met natte voeten kunnen. Toevallig liep er een man langs die vroeg of hij een handje kon helpen. Ik vroeg me af hoe, maar hij pakte direct de punt van de kano en trok me half op de kant. En liep weer door! Een soort Deus ex Machina. Na 5 minuten was iedereen uitgestapt en begonnen we aan de volgende uitdaging: de drukke N241 oversteken met volle kano’s. Na enig paniekerig overleg, ging Wim aan de andere kant van de weg staan waar hij goed uitzicht had en gaf telkens een seintje als de weg vrij was. Zo staken we één voor één zonder ongelukken de weg over. Camping de Vishoek is een camping met voornamelijk vaste standplaatsen. Wij stonden op een soort voetbalveld pal in de wind. Dankzij een tarp als windscherm aan de kopse kant van de picknick tafel, konden we uit wind zitten.

Zondag zijn we via de Ringvaart van de Heerhugowaard en de Eilandspolder teruggevaren naar de Rijp en uitgestapt bij de kanosteiger bij de parkeerplaats in het centrum.

Al met al een mooie tocht, ondanks het minder goede weer. En Gerard heeft zijn vuurdoop uitstekend doorstaan.