Voor de derde keer in dit jonge vaarseizoen bezoeken we de Kagerplassen.

Vanuit het clubgebouw is De Kaag vaak net iets te ver met de kayak, zeker als je daar nog een beetje wilt rondvaren. Vanuit Hoogmade is het echter goed te doen en met de auto maar een klein stukje rijden naar de start van onze tocht in de staart van De Wijde AA. De ruime parkeergelegenheid, waar je direct aan het water de kayak kunt afladen en prima kunt in en uitstappen is altijd beschikbaar. We zijn weer met een leuke groep enthousiastelingen. Helaas heeft Jan op het laatste moment zijn prioriteiten bijgesteld en af moeten zeggen. maar Evert, Hans, Hanneke, Mieke, Dominique Tom en Frank zijn van de partij.

Bij het opladen van de kayaks krijgen we te maken leden die menen bepaalde rechten denken te hebben op een specifieke plek op de trailer. Omdat ik deze dag niet in een vroeg stadium wil bederven schenk ik er verder geen aandacht aan en volgens plan vertrekken we volgens plan netjes even voor elf uur vanaf het clubhuis.

Omdat je van te voren niet weet wie zich inschrijft en wat het weer doet, heb ik graag meerdere scenario`s die je dan naar omstandigheden kunt aanpassen. ‘s-Morgens voor vertrek overleggen we afstand en de in/uitstap opties en besluiten we democratisch dat we met dit rustige weer het rondje van 24 km kunnen varen. Ook Frank, die zich sinds vorig jaar bij de AKV gelederen heeft aangesloten, geeft aan (wellicht onder druk van de eensgezindheid van de anderen, misschien ook in de veronderstelling dat het geen probleem moet zijn de twee dames bij te houden) dat dit moet lukken.. Hij realiseert zich niet dat de twee continu kakelende dames zo in hun geklets opgaan dat ze niet eens in de gaten hebben dat ze in een kayak zitten en bij hen de kilometers voorbij vliegen.

Het plan van vandaag is om links de Does af te varen en na zo`n 3 km via de Boskade richting de Kaag te peddelen en bij de Kaag Soos onder de kant langs naar camping De Spijkerboor voor onze koffiebreak.

Ik ben wel eens vaker aangesproken op het ontbreken van een strak plan als ik een tochtje organiseer, ik hou er van te improviseren en de tocht aan te passen al naar gelang de situaties die zich onderweg voordoen. Ik heb niet aangegeven waar we onze eerste stop zouden hebben, en eenmaal op groot water aankomen zie ik inderdaad de scheurtjes in mijn blijkbaar iets te democratische opzet verschijnen en bespeur ik tekenen van muiterij. Mieke en Hanneke hebben besloten dat het nu tijd is voor koffie en Evert zit zelfs al met zijn boterhammen op dek.

Gelukkig lukt het me de opstandelingen in het gareel te houden en het probleem in de kiem te smoren en zetten we koers naar de Spijkerboor.Een mooie plek met een strook gras om je kayak te parkeren, een bankje om aan te eten en een dikke boom voor Hanneke.

De voor vandaag voorspelde wolken stellen niet veel voor zodat het zonnetje en de afwezigheid van wind de temperaturen aardig doen oplopen en voor een perfect dagje op het water zorgen. Klaar voor de tweede helft van de tocht varen we via de Kever en de Boerenbuurt over de Ringvaart naar de Braassemermeer. Om oplaaien van een nieuwe opstand te voorkomen zie ik uit naar een plek waar we nog eens aan land kunnen gaan voor een pauze.

Omdat het niet lukt een plek aan de wal te vinden omdat of de walkant te hoog is of onbegaanbaar parkeren we de kayaks in de luwte van de steiger van het Watersportcentrum. Zelfs hier op de plas is nauwelijks wind en is het aangenaam warm. Niet voorbereid op deze mooie dag voel ik dat het zonnetje me aardig te grazen heeft genomen en begin ik mijn nek te voelen.

Na een half uur rust maken we ons met tegenzin los van het zonnetje voor de laatste 5 km terug naar het beginpunt en om even voor 5 uur trekken we de kayaks weer uit het water.

Het laatste eindje over de Wijde AA is er toch een aardig windje komen opzetten en eenmaal op de kant in de schaduw van de hoge bomen is het fris en snel wordt de trailer opgeladen. De inmiddels weggeëbde eerdere frustraties komen weer boven als mij opnieuw geluiden ter ore komen over die gereserveerde plekken op de trailer, er is nu zelfs sprake van voorkeursrechten op een bepaald soort spanbanden.

Het schijnt dat ik niet de enige ben die democratie binnen onze vereniging hoog in het vaandel heeft staan maar problemen heeft met de uitvoering en handhaving. Ik denk dat het bestuur zich in de volgende week te houden jaarvergadering mag uitspreken over deze ontwikkeling.

Om deze dag positief af te sluiten, want het was een onverwacht schitterende dag neem ik mijn petje af voor Frank die zich in het ervaren groepje peddelaars prima wist te handhaven.

Tot gauw,

Sportieve groet van de toercommissie