Op zondag 13 november was het dan zover, na 2 keer verplaatsen gaan we varen in de Hollandse Biesbosch.

Na een klein uur rijden komen we aan bij het Biesboschcentrum in Dordrecht. Het is even zoeken naar een parkeerplaats voor auto’s en trailer, maar de instapplek is prima.

Na vertrek duiken we meteen een zeer smal slootje in dat flink kronkelt. Goed sturen is hier belangrijk, anders eindig je in de kant tussen de takken en boomwortels. Het lijkt af en toe wel op mangrove.
Na een kwartiertje komen we op een brede sloot en bovendien in de volop schijnende zon. De kleur van het zonlicht is in deze tijd van het jaar anders dan in de zomer en daardoor ziet alles er prachtig uit. We zetten koers naar ‘de rol’, een plek waar tijdens de oorlog bootjes over de dijk werden getrokken van bezet naar bevrijd Nederland. Door een navigatiefout varen we een kilometertje extra, maar dat geeft niet want het is overal mooi in de Biesbosch en het weer kan niet beter. Helaas kunnen we bij ‘de rol’ er niet uit voor een kop koffie, alles zit onder het slib en het is spiegelglad. We varen door naar een aanlegplaats voor motorboten, daar hebben we een lange koffie/lunchstop.
We varen tot aan het punt waar verder varen alleen mogelijk is met een ontheffing. Helaas hebben we die niet, maar dat geeft ons een reden om nog eens terug te komen naar dit prachtige gebied, met ontheffing
Op de weg terug naar het startpunt hebben we nog een klein beetje stroom mee, dat schiet lekker op. Zo lekker dat we de afslag naar het startpunt zomaar voorbij varen. Nou ja , dan nog maar een kilometertje extra varen.
De zon is nu bijna onder en met laatste daglicht laden we de boten weer op en rijden we terug naar Alphen.
De Hollandse Biesbosch in november met dit mooie weer is werkelijk prachtig, echt een aanrader!
een verslag van Hans Parmentier