watertoren
In de koude nadagen van ons vaarseizoen mogen we ons al een aantal jaren verheugen op een goed gevuld kano/stamppotfeest. Goed gevuld qua sportieve deelneming, maar vooral ook qua tafelgasten.

Dat is niet zo gek want steeds weer verrast Ries ons met ook voor hem nieuwe probeersels, zijn creativiteit kent geen grenzen en dit jaar krijgen we opnieuw iets twijfelachtigs voorgeschoteld een broccoli / prei stamppot met kaas, ik voel me letterlijk een proef-konijn.

Anders dan vorige jaren, waarbij ook niet vaarders de gelegenheid kregen zich voor het culinaire deel in te schrijven, is er helaas besloten dat het met de beperkte middelen en kleine keukentje ondoenlijk is om voor een groeiend aantal liefhebbers zo`n maaltijd te bereiden. Vorig jaar schoven er maar liefst 30 mensen aan, werden er drie verschillende stamppotten gemaakt waarbij ook nog eens rekening moest worden gehouden met de vegetarische wensen.

Voor ons vaarders, we zijn toch weer met 8 peddelaars vandaag, zijn het pittige omstandigheden. Maar Ries is vanmorgen al met zijn kookmarathon begonnen, en als wij straks afgedoucht zijn en aan de warme choco en glühwein zitten staat hij nog achter het fornuis.

Warm aangekleed en voorbereid op een hele natte dag gaan we bij het haventje c.q. marktterrein van Nieuwkoop te water. De buienradar is duidelijk geweest in de voorspellingen. Al dagenlang wordt ons niets dan regen in het vooruitzicht gesteld, en ook toen ik vanmorgen voor vertrek nog even keek was het één natte bende.

Je hoopt altijd dat het wel mee zal vallen en als we om halfeen instappen ben ik al blij dat het slechts licht miezert en we zo goed als droog kunnen starten. Er is niets vervelender dan dat alles al nat is voor je echt bent begonnen.

Wonder boven wonder blijken dit de enige spetters te zijn die we krijgen want als snel is het droog zien we net als vorig jaar met deze tocht geen drup meer.

Eenmaal op het water lijkt het erop dat iedereen de voorspelling van de buienradar voor waar heeft genomen want we zien absoluut niemand. De tocht verloopt soepeltjes en met slechts ervaren peddelaars slalommen we door smalle slootjes en petgaten en worstelen we ons een weg richting de Meije.

Vanwege de frisse wind, de lage temperaturen en voorspelde slechte omstandigheden was van tevoren bedacht dat een stop onderweg vanwege afkoeling niet handig zou zijn, maar als we aan het einde van de Meije wat bankjes tegenkomen zijn de meningen verdeeld.

Maar een kwartier later als we er bij de Ziende overdraagplaats sowieso uit moeten realiseer ik me dat na 2 ½ uur varen met die kou in ons lijf, acuut iedereen moet afrekenen met een blaasprobleem en staan we daar zij aan zij door vier/vijf lagen kleding heen met verkleumde vingers te zoeken naar verlossing.


Gelukkig zijn vandaag ook de vele fietsers thuisgebleven die normaliter de Ziendeweg veelvuldig gebruiken. Je zou als vereniging zo maar een naam krijgen (De AKVplassers????) als men ons zo op een rijtje zag staan. Waarom niet we hebben ook de Zwetplassers.

Sorry voor het afdwalen, weer terug naar de tocht van vandaag. Voor we weer op weg gaan wordt hier en daar wordt nog snel een boterham doorgeslikt maar al snel stappen we in voor de laatste vijf kilometer naar ons clubhuis.

De koude wind, die we vandaag steeds van voren of van zijkant hebben gehad helpt ons het laatste stukje met een duwtje in de rug. We hebben enorm geboft vandaag, terugdenkend aan alle nattigheid die ons was voorspeld, het had een stuk onaangenamer kunnen zijn. Dit zegt wel iets over de mensen die zich ondanks deze vooruitzichten toch voor de tocht hebben ingeschreven en wellicht zegt het iets over de maaltijd en de gezellige warmte van het clubhuis waar we straks door Ries worden ontvangen.

Om kwart voor vier, geheel volgens de planning trekken we de kajaks aan land wordt alles schoon en droog gemaakt en in de stalling geplaatst. Het is altijd mooi om te zien hoe iedereen iedereen helpt en automatisch weet wat te doen.

Binnen no-time staan onder de douche en dan is het tijd voor de perfecte afsluiting van deze middag. Boomsma en de glühwein brengen ons snel op de juiste temperatuur en als we daarna aan de stamppot gaan blijkt deze weer onovertroffen.

Slechts een kanttekening en verzoek aan de barcommissie. Zou het mogelijk zijn om enkele reserve balletjes aan te schaffen voor het tafelvoetbalspel. Er lopen blijkbaar tuinmannetjes rond die deze sport geen warm hart toedragen en de bal in hun zak steken.

Tot slot kan ik alleen maar afsluiten met de kreet die absoluut weer van toepassing was op deze mooie dag. Gemiste kans voor eenieder die op de bank is blijven zitten.

We zien jullie graag op de volgende tocht.

Sportieve groet,

De tourcommissie